Η ανάπτυξη του διαδικτύου επηρέασε σημαντικά τον τρόπο σκέψης και την λήψη αποφάσεων της κοινωνικής, πολιτιστικής και επιχειρηματικής ζωής. Oι δυνατότητες που παρέχονται μέσω αυτού για επικοινωνία, αποθήκευση, οργάνωση, δημιουργία και αναζήτηση πληροφοριών, δημιουργούν ανάγκες οι οποίες μας είναι πλέον απαραίτητες για να είμαστε αποτελεσματικοί και αποδοτικοί.
Οι μορφές του ηλεκτρονικού επιχειρείν είναι πάρα πολλές. Ουσιαστικά αποτελούνται από ένα σύνολο δραστηριοτήτων που μπορούμε να έχουμε στο διαδίκτυο. Η εκμετάλλευση όλων αυτών των εργαλείων και των δυνατοτήτων μπορούν και εξυπηρετήσουν σκοπούς επιχειρηματικούς και μη.
Ορισμένα από τα άκρως ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του είναι:
- Η αυτοματοποίηση των συναλλαγών
- Η υποστήριξη που μπορεί να παρέχει σε φυσικές δραστηριότητες και σε σύνθετες λειτουργικές δομές
- Η σημαντική μείωση του κόστους
- Η βελτίωση της ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών
- Η δυνατότητα εξατομίκευσης
- Η δυνατότητα προσωποποίησης
- Η δυνατότητα της συνεχούς 24 ώρης επικοινωνίας
Όλα τα παραπάνω αναγκάζουν τις επιχειρήσεις στη σημερινή εποχή να επαναπροσδιορίσουν τη λειτουργία τους ενσωματώνοντας τα οφέλη που μπορούν να έχουν από τη χρήση του ηλεκτρονικού επιχειρείν.
Για να γίνει πιο εύκολα κατανοητό πολλές φορές μπερδεύουμε την έννοια του ηλεκτρονικού εμπορίου, του digital marketing ή του e-learning με το ηλεκτρονικό επιχειρείν. Στην ουσία, βεβαίως όλα αυτά είναι ηλεκτρονικό επιχειρείν, αλλά για την ακρίβεια όμως πρόκειται για υποσύνολα του.
Ενδεικτικά ορισμένα υποσύνολα του είναι:
- Το eCommerce – Ηλεκτρονικό Εμπόριο
- Τα Blogs
- Οι Πλατφόρμες Ηλεκτρονικής Μάθησης – eLearning
- Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – eGov
- Τα συστήματα των εταιριών – CRM, ERP κλπ
- Οι εταιρικές πλατφόρμες – Intranet
- Η διαδικτυακή προώθηση
- Το Digital Marketing
- Η τεχνολογία στην χρήση των smartphones
- Τα κοινωνικά δίκτυα
- Οι μηχανές αναζήτησης
Το ηλεκτρονικό επιχειρείν είναι μία έννοια η οποία περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμα τα οποία μας είναι αναγκαία για να πετύχουμε όλα όσα επιθυμούμε.